Montessori diennakts ķēde ir lielisks materiāls ar kura palīdzību bērnā attīstītu izpratni par diennakts ciklu. Mācītos par stundām, diennakts daļām un kā atpazīt pulksteni. Šis materiāls sastāvs no 24 koka pērlītēm, kur katra apzīmē vienu stundu. Katrai pērlītei ir cita krāsa – balto, dzelteno, sarkano un zilo krāsu dažādi toņi. Bultiņas ir paredzētas katrai pērlītei un tās ir tādā pašā krāsā kā pērle.

NEPIECIEŠAMIE MATERIĀLI

Diennakts cikla apguve

STUNDA

Iesākot stundu izklājiet ķēdi aplī. Pirmais solis – izskaidrojiet, ka katra koka pērlīte ir viena stunda no mūsu dienas un nakts. Kopā jūs varat izskaitīt cik pērles ir ķēdē, lai zinātu cik stundas ir pavisam kopā. Pēc pērlīšu izskaitīšanas, paskaidrojiet, ka šīs 24 stundas tiek iedalītas 4 daļās. Pajautājiet bērniem jautājumus par viņu dienas plānu. Kā sauc brīdi dienas sākumā, kad Saulīe aust un mums ir jāceļās? Vai to laiku, kad mēs guļam un ārā ir tumšs? Kopā izlieciet diennakts daļu kartītes ķēdes vidū vadoties pēc pērļu krāsām – rīts (gaiši zili toņi), pusdienslaiks (dzeltenie toņi), vakars (sarkanie) un nakts (tumši zilie toņi).

Pulkstens apguve Montessori Diennakts ķēde

Paskaidrojiet, ka katra pērlīte apzīmē diennakts stundu un kā jau jūs pirmīt saskaitījāt – tās ir 24 stundas. Parādiet bultiņas ar cipariem un aiciniet bērnu kopīgi atrast katrai bultiņai savu pērlīti. Kopā sākat skaitīt stundas (sākot no 6 rītā, kas ir pirmā gaiši zilā pērle) un katrai pērlei lieciet klāt atbilstošo stundu.

Montessori Diennakts ķēde 

Pēdējā aktivitāte, ko varat darīt ir runāt par bērna dienas plānu. Cikos bērns ceļas? Cikos dodas uz skolu? Kad ēd brokastis un kad dodas uz spēļu laukumu? Ar katru no šīm aktivitātem parādiet bērnam kā laiks pa pērlītei iet uz priekšu un cik tad ir pulkstens. Izrunājiet – kādā dienas daļā un stundā jūs šobrīd atrodaties?

EKSPERIMENTS

Ar šo eksperimentu jūs uzskatāmi varat bērnam nodemonstrēt ciklu – dienu un nakti. Ķēdes vidū novietojiet Globusu un ārpus ķēdes lampu, novietojot to pie pērlītes 12. Ieslēdziet lampu un lēnām griežot Globusu pretēji pulksteņrādītāja virzienam vērojiet, kurā diennakts daļā šobrīd atrodaties. Ir diena vai nakts?

Customer Reviews (1 komentārs)

Pievienot komentāru