Krāsu aplis ir veidots pēc Johannesa Itena (1888-1967) 12 nokrāsu apļa teorijas. Šis materiāls palīdz izprast krāsu veidošanos: Dzeltens + Sarkans = Oranžs, Dzeltens + Zils = Zaļš, Sarkans + Zils = Violets utt.
 
Krāsu aplis ir veidots no primārajām krāsām, kas ir novietotas apļa vidū. 3 sekundārās krāsas ir novietotas ap primarājām krāsām, kā arī aplī kopā ar trešās pakāpes krāsām. Darbojoties ar šo materiālu, bērns dabīgi absorbē krāsu teoriju jau agrīnā vecumā. 
Krāsu aplis un krāsu teorija Montessori krāsu teorija Krāsu jaukšana bērniem

STUNDA

Ar šo materiālu ir iespējami dažādi darbošanās veidi, lai apgūtu krāsu veidošanos. Ar tiem šajā ierakstā jūs iepazīstināšu. Pirms sākat darboties ar materiālu, izklājiet paklājiņu un novietojiet uz tā krāsu apli. Krāsu klucīšus izņemiet no pamatnes un novietojiet uz paklāja. Pirmais veids kā darboties ar Krāsu apli ir - bērns var novietot krāsu klucīšus uz izprintētas Krāsu apļa versijas, kas nāk komplektā ar materiālu. Izprintētā pamatne palīdzēs mācīties pirmajās materiāla lietošanas reizēs.

Pirmkārt, aiciniet bērnu novietot 3 primārās krāsas apļa vidū - sarkanu, zilu un dzeltenu. Tad paskaidrojiet, ka visas pārējās krāsas tiek veidotas sajacot šīs trīs krāsas. Ja sajaucam zilu un dzeltenu, iegūstam zaļu krāsu. Novietojiet zaļu klucīti un turpiniet tāpat ar atlikušajām divām sekundārajām krāsām - oranžo un violeto. Sekundārās krāsas varat arī novietot aplī tām paredzētajās vietās. Tālāk turpiniet ar trešās pakāpes krāsām, kas rindojas aplī, paskaidrojot to veidošanos krāsas jaucot - tumši zaļš ar dzeltenu veido gaiši zaļu, sarkans ar dzeltanu - oranžu!

Krāsu aplis un teorija Montessori koka Krāsu aplis

Nedaudz sarežģītāks veids ir krāsainās pamatnes vietā izmantot melnbaltu, kas norāda klucīšu atrašās vietas, bet ne krāsu. Arī šī pamatne nāk komplektā ar materiālu. Darbojoties šādā veidā bērnam pašam jāatceras kā stāv pamatkrāsas un kādas krāsas tās veido, kad tiek jauktas. Jūs droši varat pieeiet mācīšanās procesam radoši un izmēģināt jaukt krāsas pa īstam, lai uzzinātu pareizās atbildes. 

Krāsu aplis mācoties krāsu teoriju Montessori krāsu aplis

Trešais veids kā darboties ar krāsu apli ir neizmantot papildus pamatnes, bet pašam salikt krāsu klucīšus pamatnē vai ārpus tās. Kad to bērns var pats izdarīt, tad droši varat ļaut ar klucīšiem darboties radoši. Krāsu apļa klucīši ir veidoti no priedes koka un ir 1,7cm biezi, kas ir stabils un pamatīgs materiāls, lai no tā bērns varētu būvēt, brīvi pēc saviem ieskatiem un vēlmēm - Veidot torņus, kuģus, un dažādas krāsu kombinācijas. 

 Krāsu aplis ar koka klucīšiem Krāsu aplis  Koka klucīši būvēšanai Koka klucīši būvēšanai

Customer Reviews (0 komentāri)

Pievienot komentāru