Mani sauc Ieva, esmu 29 gadus veca daudzbērnu mamma un dzīvoju Ventspilī. Šobrīd es noteikti varu teikt, ka mana profesija ir mamma. Kopā ar vīru Jāni mums ir 3 brīnišķīgi bērni - 5 gadus vecais Gustavs, nepilnu 3 gadus vecā meitiņa Rūta un 5 mēnešus veca mazulīte Alise. Mums visiem kopā patīk aktīvi darboties, izzināt un mācīties jaunas lietas, veidot dažādus rokdarbiņus - līmēt, zīmēt, griezt un veidot. Sākām darboties, kad pirmajam bērnam bija mazliet pāri 2 gadu vecumam un pa šiem gadiem esam realizējuši ļoti daudz un dažādu ideju pašu spēkiem. Nu jau aktīvais un zinātkārais piecgadnieks pats rada un izdomā sev uzdevumus, zīmē, taisa un līmē tā, ka es pati brīžam nespēju tam tikt līdzi. Bērniem ļoti patīk dažādi uzdevumi ar mazajiem pirkstiņiem,  tad veidojam sensorās kastes ar visdažādākajiem materiāliem, kas virtuvē pieejami. Ar divgadīgo meitiņu šobrīd vairāk darbojamies ar krāsu apgūšanu, aktīvi tiek papildināts vārdu krājums un skaitīšanas prasmes. Lelles un ēst gatavošana - te man kā meitas mammai paveras pavisam citāda pasaule nekā tas bija audzinot dēliņu šajā pašā vecumā. Mazulīte Alise vēl gaida, kad mamma ķersies pie visām savāktajām bebīša vecuma aktivitātēm. Bieži vien, kad bērni vakarā jau devušies gulēt, es meklēju un lasu, ko atkal jaunu mēs varētu iemācīties un izmēģināt. Aktīvi  darbojoties arī savos sociālajos tīklos, man patīk atrast mammas un tētus, kas patiesi iedvesmo, noskatīt no viņiem ko jaunu un interesantu, izmēģināt to pašiem.
Dzīvojot privātmājā ar savu dārzu, mums patīk daudz laika pavadīt svaigā gaisā, aktīvi kustoties - braucam ar velosipēdiem, skrituļslidām, skrejriteņiem. Pēc profesijas esmu dārzkope un arī bērniem labprāt patīk palīdzēt dārza darbiņos - stādīt puķes, pašiem izaudzēt zirnīšus un zemenes, ravēt un rakt, pļaut zāli vai krāmēt malku. Rudenī grābt lapas, bet ziemā tīrīt sniegu - caur maziem darbiņiem iemācīties atbildības sajūtu un gūt prieku strādājot.
Ar trīs maziem ķipariem ikdienā, protams, iet dažādi. Kā jebkurā ģimenē, arī mums ir grūtie brīži, ir māsu un brāļu strīdi un mantu dalīšanas, ir grūti atrast laiku sev un savam partnerim. Ir brīži, kad liekas, ka visu dari nepareizi, taču mēs cenšamies. Mūsu lielais atbalsts  noteikti ir mūsu pašu mammas un omes, opji, kas vienmēr ir gatavi palīdzēt. Audzinot bērnus patiesi var saprast, ka jāsāk ar sevi pašu un tas dod iespēju mācīties un pilnveidoties ik brīdi arī pašam. Bērni pavisam noteikti un mūsu lielākais zelts un prieks! Trīskāršs prieks!

Mūsu ģimenes piecgadniekam Gustavam apmēram divus gadus ļoti interesē viss, kas saistīts ar dinozauriem, tā laika periodu - vulkāniem un meteorītiem, tāpēc pa šo laiku esam tos iepazinuši no visām pusēm un atraduši dažādus veidus, kā ar tiem rotaļāties un darboties. Tās, protams, ir grāmatas, plakāti, krāsojamās lapas, mazākas un garākas filmas vai multfilmas, arī dzimšanas dienas tortes ar dinozauriem un tā joprojām.

Piedāvājam arī Jums izmēģināt dažas vienkāršas, bet interesantas nodarbes, kurās darbosimies kopā ar dinozauriem, kuras kopā ar bērniem esam izmēģinājuši.

DINOZAURU UN FOSĪLIJU CEPUMI

Kuriem bērniem gan nepatīk našķoties? Vai darboties virtuvē? Un vēl dinozauri? To visu var apvienot un ļauties darbošanās priekam virtuvē kopā ar bērniem, turklāt vēl iesaistot arī dinozaurus.

PAGATAVOŠANAI VAJADZĒS:

• 200g kviešu miltu;
• 100g cukura;
• 100g auksta sviesta;
• ½ sarīvēta citrona miziņa un sula;
• ½ apelsīna sulas;
• 1 ola;
• Šķipsniņa sāls;
• Dažādas dinozauru, kukaiņu vai citu dzīvnieku figūriņas pēdu nospiedumiem.

Nomazgājam rokas, apsienam priekšautiņus un ķeramies pie mīklas gatavošanas.

Lielā bļodā sajaucam miltus, cukuru, sāli un vaniļas cukuru. Mūsu piecgadniekam ļoti patīk darboties ar svariem, bērt un gaidīt, kad parādīsies nepieciešamais gramu skaits. Sarīvē sviestu un pievieno to bļodā. Visu saberž, lai izveidojas rīvmaizei līdzīga masa.

Tad mīklai pieliek klāt olu, citrona miziņu un piespiež sulas. Samīca vēlreiz, lai izveidojas mīkla. (Mums mīkla izveidojās par lipīgu, tāpēc papildus pievienojām vēl miltus, lai tā atliptu no mazajām rociņām)

Izveido mīklas “desiņas”, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm. Kamēr mīkla atpūšas, sagatavojam un nomazgājam figūriņas.

Un sakarsējam cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Izņem mīklu no ledusskapja un iztin no plēves. Mīklu sagriežam aptuveni 1 cm biezās škēlēs, ar rokām mazliet pielabojām formu, lai visi būtu skaisti apaļi. Tad pēc patikas un bērnu vēlmēm cepumos veido dinozauru pēdu, kukaiņu u.c nosiedumus.

Gatavos cepumus kārtojam uz ietaukotas cepešpannas vai cepampapīra. Cep aptuveni 8-10 minūtes vai, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Cepoties krāsnī pēdu nospiedumi mazliet zaudē savu dziļumu, taču tāpat paliek redzami. Bērni lielāko prieku jau bija noķēruši darbošanās procesā. Ļaujam cepumiem mazliet atdzist un ķeramies pie ēšanas!

Manuprāt, ļoti svarīgi ir ļaut bērniem pašiem darboties tik daudz, cik viņi vēlas un atbildoši viņu vecuma grupai. Atļaut gan maisīt, gan mīcīt mīklu, griezt vai rīvēt produktus, izmēģināt jaunas prasmes un iemaņas. Darbojoties kopā ar diviem vai vairāk bērniem var arī mācīties, cik svarīgi ir darboties komandā, palīdzēt viens otram, darīt darbiņus secīgi vai vienlaicīgi. Šādas kopīgas aktivitātes palīdz arī māsām vai brāļiem būt kopā un satuvināties, gūt prieku no kopā pavadītā laika un lepoties par kopā paveikto.

PĒDU UN KUKAIŅU NOSPIEDUMI PLASTILĪNĀ

 Tieši tāpat kā veidojām nospiedumus cepumu mīklā, var spēlēties arī ar veidošanas masām un plastilīniem. Turpat arī izmēģinājām dažādu citu dzīvnieku pēdu nospiedumus. Jāsaka gan, ka īstus un skaitus pēdu nospiedumus var iegūt tikai no kvalitatīviem un īstu firmu dzīvnieciņiem.

Un arī ar tiem pašiem kukaiņiem var veidot ļoti skaitus nospiedumus, ko vēlāk pētījām ar palielināmo stiklu, skatījām kājas, pētījām dažādos ķermeņus un formas.

SENSORĀS UN GAISMAS KASTES

Sīkā motorika un roku pirkstu kustības koordinācija veicina bērna domāšanas un runas attīstību, kā arī runas traucējumu novēršanu. Roku mazo muskuļu trenēšana palīdz attīstīt to smadzeņu daļu, kas atbild par runu un rakstītprasmi kā arī palīdz stiprināt bērna atmiņu, uzmanību un koncentrēšanās spējas. Tāpēc mēs mājās esam iecienījuši veidot dažādas sensorās kastes, lai mazajiem pirkstiem un sīkajai motorikai būtu, kur darboties. Ņemam pēc saviem ieskatiem nepieciešamo izmēra kasti vai trauku un piepildam ar dažādiem beramiem materiāliem. Mēs ar bērniem esam izmēģinājuši visdažādākos – gan auzu pārslas, makaronus, smiltis. Divgadniecei vislabāk patīk darboties ar pupiņām vai mazajām ūdens bumbiņām. Savukārt, piecgadnieks par vislabāko atzīst kukurūzas prosu, kur bieži rīko dinozauru cīņas, aprok un meklē tos, veido pēdu nospiedumus un citas lietas. Rudenī noteikti lietam lietā dabā atrodamos materiālus – kastaņus un čiekurus, savukārt ziemā – ienesam lielā bļodā sniegu un taisam īstu ziemas pasauli. Pavisam vienkārši var arī mājās izveidot tā saucamos gaismas galdus jeb kastes. Plastmasas kastē ar vāku ievietojā eglīšu rotāšanai paredzēto lampiņu virteni, uzmanīgi uzliekam vāku, beram virsū sevis izvēlēto materiālu un ļaujam darboties mazajām rociņām.

Bērnam ir ļoti svarīgi veikt roku muskulatūru attīstošas darbības, tas palīdz stiprināt arī bērna atmiņu, uzmanību un koncentrēšanās spējas. 

! Katra mamma savu bērniņu pazīst vislabāk, tāpēc noteikti izvēlamies katram vecumposmam atbilstošus un drošus materiālus. Noteikti neatstājam bērnus bez uzraudzības, ja tiem vēl ir vēlēšanās pasauli iepazīt caur visa jaunā ielikšanu mutē!

METAMAIS KAULIŅŠ "KUSTIES KĀ DINOZAURS"

Tikpat svarīgi ir bērnam dot iespēju kustēties un darbināt lielo motoriku, tam labi noder dažādas atdarināšanas spēles. Lekšana, stāvēšana, skriešana un arī tik svarīga lieta kā stāvēšana uz vietas, apstāšanās un pagaidīšana – to visu varam veikt atdarinot savus mīļākos dinozaurus. Internetā, protams, šādi metamie kauliņi jau ir atrodami angļu valodā, bet esmu izveidojusi lejuplādējamu failu arī latviešu valodā, lai arī Jūs varat sev mājās izveidot šo metamo kauliņu.

KLIKŠĶINI ŠEIT: Izprintē, izkrāso, izgriez, salīmē un spēle var sākties.

Lai Jums un Jūsu mazajiem dinozauru pētniekiem skaistas un interesantas rotaļāšanās!

Customer Reviews (12 komentāri)

  1. http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Dosage For Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500 Mg ztr.silz.mazacilts.lv.cqs.tj http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Pievienot komentāru