Sabiedrībā valda izplatīts mīts, ka piena zobu veselība ir mazāk svarīga, jo tos nomainīs kaula zobi, par kuriem gan jārūpējās. Tas ir maldīgs priekšstats, jo patstāvīgo zobu skaistums veidojas jau ar piena zobiem. Mutes higiēna ir regulāri jāievēro brīdī, kad bērnam izudzis pirmais zobs. Higiēna ļaus tos saglabāt veselus un izvairīties no kariesa. Aicinājām zobārstniecības "Zobu Feja" dakteri Aleksandru Švedovu dot praktiskus ieteikumus bērna zobu tīrīšanai. 

Kā mazulim tīrīt zobus? 

Vecāki ir bērna paraugs, tādēļ, viengadīgs bērns, kopējot vecākus, var tīrīt zobus ar bērnam paredzētu zobu birsti, neuzklājot uz tās zobu pastu. Protams, pēc tam vajadzētu partīrīt mazuļa zobiņus, lai tie tiešām būtu tīri. Gadījumā, ja mazulis neļauj ilgi un kārtīgi tīrīt zobus ar birsti – izmantojiet mitru (remdenā ūdenī samērcētu) marles gabaliņu, apliekciet to ap pirkstu galiem un ar slaukošām kustībām notīriet zobus no aplikuma. Šādu darbību var izmēģināt arī, kad bērns guļ!

Kad pirmo reizi doties pie zobārsta?

Piena zobi ir daudz trauslāki kā kaula zobi, tādēļ tie ātrāk bojājas. Tieši šī iemesla dēļ bērniem nepieciešama īpaši rūpīga zobu higiēnas ievērošana un biežākas pārbaudes pie  zobārsta. Ieteicamā intensitāte zobārsta apmeklējumam būtu reizi 3-5 mēnēšos sākot no 1 gada vecuma.

Bērnu zobārstniecība Zobu feja Bērnu zobārsts Bērniem draudzīga zobārstniecība

Kā bērnu motivēt tīrīt zobus?

Kad mazulis ir nedaudz paaudzies, un ir pienācis laiks apgūt jaunas prasmes, to starpā arī mutes dobuma kopšanu... bet kā bērnu motivēt regulāri tīrīt zobus?

★ Iespējams, bērns negribīgi tīra zobus tikai ar vienu no vecākiem, tādēļ iesakām vecākiem ik pa laikam pamainīties šī pienākuma sadalē. Varbūt bērns labprātāk tīra zobus tieši ar tēti, vai abiem vecākiem kopā, varbūt talkā var ņemt bērnam mīļu lelli vai citu rotaļlietu - spēlējot, ka lelle tīra bērnam zobus, vai tā dara līdzi bērnam. 

★ Mūsdienās telefonos un planšetēs ir pieejamas aplikācijas, kas piedāvā dažādus veidus, lai padarītu zobu tīrīšanas laiku interesantāku. Tīrīšanas laikā rādot interesantu sekunžu atskaiti, vai animācijas par zobiem. Te, iesakām trīs no pieejamām aplikācijām (klikšķinot uz ikonu uzzināsiet vairāk par konkrēto aplikāciju).

Zobu tīrīšanas aplikācijas bērniem   Zobu tīrīšanas aplikācijas bērniem   Zobu tīrīšanas aplikācijas bērniem

★ Tepat, Mācētprieks veikalā, varat iegādāties ZOBU TĪRĪŠANAS KALENDĀRU ar spilgtām uzlīmēm, kuras bērns ielīmē kalendārā pēc katras zobu tīrīšanas reizes. 

Kā pareizi lietot zobu tīrīšanas kalendāru?

 

Mācētprieks zobu tīrīšanas kalendārs bērniem#1 Ierakstiet bērna vārdu tam paredzētajā vietā kalendāra augšpusē kreisajā stūrī. Ja bērns jau prot rakstīt, tad pats var ierakstīt savu vārdiņu. Ierakstiet mēneša nosaukumu. Ja sākat aizpildīt mēneša vidū vai beigās, tad norādiet abus (gan mēnesi, kurā bērns sāk aizpildīt, gan to, kurā turpina. Piemēram, jūnijs-jūlijs.)

 

#2 Katru dienu paredzēts ielīmēt divas ikdienas uzlīmes pēc rūpīgas zobu tīrīšanas reizes (pērlītes, krāsainos dārgakmeņus vai zvaigznes - attiecīgi katram kalendāra dizaina veidam). Ne velti ir uzsvars uz rūpīgas, jo tas ir ļoti būtiski – zobus tīrīt atbilstoši zobārstu un zobu higiēnistu norādēm. Lai zobu tīrīšanas ieradums veidojas ne tikai regulārs, bet arī tādā izpildījumā, kā ieteikuši speciālisti. 

Mācētpieks zobu tīrīšanas kalendārs bērniem

Vienojieties ar bērnu, kura pēc kārtas būs īpašā uzlīme, un šajā reizē ikdienas uzlīmes vietā ielīmējiet īpašo uzlīmi (rozā banti, zelta dārgakmeni vai uzvarētāja kausu - atbilstoši dizaina veidam), par kuru bērnam pienākas dāvaniņa vai pārsteigums pēc jūsu izvēles. Ierakstiet kārtas skaitli, kura būs īpašā uzlīme, kā arī to, kāda tieši būs dāvaniņa vai pārsteigums (vēlams zobiem draudzīgs). Tā var būt arī kāda kopīga aktivitāte, kaut kas tāds, kas bērnu iepriecinātu. Nosviniet bērna panākumus zobu tīrīšanā ar kopīgi izvēlētu apbalvojumu! Tam nav jābūt nekam lielam un dārgam, arī pavisam neliela dāvaniņa vai pārsteigums var iepriecināt bērnu un motivēt turpināt iesākto.

#3 Ielīmējiet datumu uzlīmes atbilstoši kalendāram, sākot ar dienu, kad kalendāru esat nolēmuši uzsākt. Jums nav jāgaida 1. datums vai nedēļas sākums. Tā var būt jebkura diena, kā arī jebkurš datums. Ja sākat aizpildīt mēneša beigās, tad turpiniet ar nākamā mēneša sākuma datumiem pēc kārtas. Un ailē augšējā labajā stūrī norādiet abus mēnešus, kuros aizpildīsiet.

Mācētprieks zobu tīrīšanas kalendārs bērniem ar košām uzlīmēm

#4 Pēc katras rūpīgas zobu tīrīšanas reizes ielīmējiet uzlīmi attiecīgajā datumā. Bērnam, kurš vēl neprot skaitīt, īpašās dāvanas uzlīmes var uzlīmēt, sākot aizpildīt kalendāru. Tā bērnam būs vieglāk uztvert, cik daudz tukšo laukumu jāaizpilda, lai tiktu līdz īpašajai uzlīmei. Bērns, kurš apgūst skaitīt, šādi skaitot uzlīmes var trenēties. Skaitiet kopā, vai palūdziet saskaitīt pašam, lai papildus veicinātu arī matemātikas prasmes. Pajautājiet, cik uzlīmes ir ielīmētas kopš pildīšanas sākuma vai pēc pēdējās īpašās uzlīmes! Pajautājiet, cik uzlīmes vēl jāsalīmē, lai tiktu līdz īpašajai uzlīmei! Pat nemanot, bērns trenēsies risināt vienkāršas matemātiskas darbības.

Mācētprieks zobu tīrīšanas kalendārs bērniem

Customer Reviews (0 komentāri)

Pievienot komentāru