Kā bērns iemācās burtus? Vai tas notiek neapzināti - spēles, rotaļas veidā, pētot pilsētā esošās zīmes, uzrakstus? Vai pavisam apzināti - bērnam mācām katru burtiņu atpazīt, nosaukt, uzrakstīt? Ar savu pieredzi dalās Laura Grēviņa - Viens+Viens bloga autore.

"Vispirms sākšu ar to, ka neuzskatu, ka man aktīvi jāmāca rakstīt un lasīt dēlam, kuram vasaras beigās apritēs 4 gadi. Lai gan viņa tētis šajā vecumā lasīt jau mācēja, neesam uzstādījuši mērķi, ka bērnam arī tas jau būtu jāprot. Tomēr atzīšos, ka saņemot bērnudārznieku ielūgumus, kur paši ar roku jau uzrakstījuši draugu vārdus, domāju – wow, paga, vai tiešām jau manam trīsgadniekam būtu jāmāk rakstīt? (Protams, apzinos, ka vecāki palīdzējuši ielūgumiem tapt, un tas ir forši!). Burtus Everts ir apguvis, un tas pilnīgi noteikti nav noticis mērķtiecīgi. Protams, daļa “vainas” jāuzņemas bērnudārzam, bet vērīgāk paskatoties apkārt, burtus patiesībā var redzēt visur! Tāpēc nav brīnums, ka viņš tos ir iemācījies. Lēnām, bez steigas, bet ir! Teju 4 gadu laikā,  mums ir uzdāvinātas diez gan daudz un dažādas burtu spēles, arī grāmatas. Lai gan tās netiek spēlētas katru dienu, arī tās noteikti ir radījušas un spējušas saglabāt interesi par burtiem.

Mūsu mazie “knifiņi” burtu apgūšanā bija:

  • iemācīties atpazīt savu vārda un uzvārda burtu. Pēc tam – mammas, tēta, brāļa, vecmāmiņas, un vēlāk arī labāko draugu vārda burtiņus;
  • mutvārdu spēle – saukt, kādus vārdus zinām uz attiecīgā burta, piemēram, S – saule, E – ezis utt.;

 

LAURAS IETEIKTOS KNIFIŅUS TURPINI LASĪT VIENS+VIENS BLOGĀ!

Customer Reviews (0 komentāri)

Pievienot komentāru