Šoreiz blogā divas lieliskas aktivitātes rudens tumšajiem vakariem, kad stundas un minūtes mēdz vilkties ilgāk kā parasti, kad laikapstākļi aiz loga nelutina un diena tiek pavadīta mājās. Tad mūsu ieteikums ir radoša kopā darbošanās, lai izveidotu spēli “jaunā kažociņā”, kas noderēs ilgākam laikam un kuru, iespējams, ikviens no mums zina tautā sauktu par “desām”.

Nullītes un krustiņi jeb uzspēlēsim “desās”

TEV BŪS NEPIECIEŠAMS:

• Vīna/šampanieša korķi;
• Guaša vai akrila krāsas;
• Šķēres;
• Ota;
• Līmes pistole;
• Līmes kociņi;

• Pūkainas bumbiņas vai jebkādi citi dekori

DARBOŠANĀS

  1. Pirmais solis – nokrāsot korķus. Noteikti vērts padomāt kādus zvēriņus gribas izveidot katrā pretinieku komandā. Ja bērnam ir īpaši mīļi grāmatu, filmu varoņi, droši varat veidot tos - spēle kļūs īpaši aizraujoša.
  2. Kamēr korķi žūst, pa to laiku ar marķieri vai zīmuli uzzīmējam uz papīra nepieciešamās detaļas katras komandas dzīvnieciņiem.
  3. Pēc tam detaļas izgriežam.

  1. Tālāk, uz nožuvušajiem korķiem uzkrāsojām sejiņas un ļāvām krāsai atkal nožūt. Pa to laiku jau ir iedarbināta līmes pistole, lai tā uzkarst.
  2. Kad krāsa nožuvusi, ķeramies klāt pie līmēšanas darbiem.
  3. Salīmējam katru detaļu rūpīgi klāt, tai skaitā arī visus pūkainos un citus dekorus.
  4. Nobeigumā ar marķieri iezīmējam detalizētāk zvēru sejiņas.

  1. Kamēr spēles dalībnieki omulīgi sarindoti un gatavi doties kaujā, izveidojam spēles laukumu. No A4 lapas nogriežam kvadrātu.
  2. Ar otu un krāsu uzkrāsojam spēles laukuma līnijas (to var darīt arī ar zīmuli vai flomasteru, kā katram šķiet ērtāk). Ja gribas pavisam precīzi, lietā liekam arī lineālu.
  3. Marš, rindā stāties! Komandas gatavas, dalībnieki gatavi!

Kad spēle apnikusi, tos pašus, vai citus zvēriņus pārtaisām par lellēm. Korķi uzspraužot uz kociņa var spēlēt leļļu teātri. Par lomu spēlēšanās nozīmi var izlasīt mūsu bloga ierakstā "Spēlēšanās nozīme bērniem un vecākiem"

Lapas pa gaisu!

Lai lietainās dienās mācītos par rudens skaistumu, kad daba izrotājas varenkošos un brīnišķīgos toņos, otra aktivitāte ir rudeni ienest istabā ar paštaisītu, kustīgu vizualizāciju par to, kā notiek koku lapu toņu maiņa. Šeit ieskats tapšanas procesā.

TEV BŪS NEPIECIEŠAMS:

• 2 Papīra šķīvji;
• Otas
• Guaša vai akrila krāsas;
• Kancelejas adatiņas;
• Kancelejas nazis;

• Zīmulis

DARBOŠANĀS

Ja nu gadījumā pie rokas nav attiecīgo toņu krāsas, ieteicams tās iepriekš sajaukt uz kāda atsevišķa šķīvīša vai cita trauciņa, lai krāsojot neveidotos viena bezkrāsas masas, kas nepavisam neizskatīsies glīti.

  1. Šķīvi ar zīmuli atzīmē jeb sadala 4 vienādās daļās jeb 4 ceturtdaļās. Katru ceturtdaļu izkrāso attiecīgajā krāsā.
  2. Kamēr krāsa žūst, uz otra papīra šķīvja uzzīmē attiecīgi izvēlētā koka lapas formu, mēs izvēlējāmies kļavas lapu. Par paraugu var ņemt īstas lapas, ko var salasīt mājupceļā turpat piemājas pagalmā vai, piemēram, pa ceļam no skolas/bērnudārza kādā parciņā.
  3. Uzzīmēto lapas siluetu uzmanīgi izgriež ar kancelejas nazi, šeit noteikti noderēs pieaugušā palīdzība.

  1. Kad uz pirmā, nokrāsotā šķīvja krāsas nožuvušas, virsū uzliek otro šķīvi, lai sakristu formas.
  2. Kancelejas adatiņu sprauž šķīvim pa vidu, to var iepriekš jau atzīmēt, kur tiks sprausta adatiņa.
  3. Kustīgais darbiņš gatavs! Ja gribas nostiprināt adatiņu, aizmugurē var pielīmēt grāmatnīcās un dažādos mākslinieku veikalos nopērkamo “balto lipekli”, ar ko aizdarīt adatiņas spico galu, lai tā nespruktu ārā to grozot.

Baudām rudeni, jo tas nepavisam nav drūmais gadalaiks! Rudens ir krāsu eksplozijas spečuks!

 

Customer Reviews (0 komentāri)

Pievienot komentāru