Nav noslēpums, ka ikdienas lietu un procesu kārtība bērniem dod drošības un pārliecības sajūtu, kā arī, tā palīdz attīstīt pašdisciplīnu. Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir vieglāk vadīt savas ikdienas gaitas, ja mājās ir lietu kārtība un, ja nākamā diena ir saplānota, lai ar pārliecību varam to uzsākt. Arī Montesori metodes pamatā uzsvars ir uz sakārtotu vidi, laika un procesu cikliskumu, kas rosina bērna domās un darbos harmoniju. Procesu kārtība un to pārzināšana ļauj bērnam apgūt laika plānošanu, izprotot, ka diena nesastāv tikai no piecelšanās, skolas, mājas darbiem un vakariņām. Dienu var saplānot pavisam detalizēti un ir labi, ja bērna dienas grafiku pārzina arī pats bērns, ne tikai mamma un tētis. 

Skolēna grafiks

Skolēni, kuri uzsākuši skolas gaitas pirmajās klasēs, šobrīd sāk aprast ar jaunās ikdienas kārtību. Ir atrasti jauni draugi, iepazīti skolotāji, apgūti skolas gaiteņi un telpas. Arī vecāki ir iejutušies, saplānojuši grafiku ar pulciņu laikiem, nodarbībām, mājās došanos, brīvo laiku atpūtai un laiku uzdoto darbu veikšanai, lai viss tiktu izdarīts un pagūts. 

Bet vai ar savu grafiku ir pazīstams arī galvenais līdzdalībnieks - bērns? 

Tā kā vecākiem un skolēniem ir diezgan daudz darāmā, lai atvēlētu laiku skaisti noformēta dienas grafika izstrādei, tad šo darbiņu mēs esam izdarījuši jūsu vietā. Viss, kas jums jādara ir: jālejupielādē PDF fails, tas jāizprintē, jāizgriež un jāizkārto pēc skolēna skolas dienu grafika.

Skolas grafiks bērniem

Grafiks ir izveidots uz 12 A4 formāta lapām, tajās ir norādītas līnijas pa kurām griezt, lai atdalītu lauciņus ar pulkstens laiku un darāmo darbiņu/aktivitāti. Ir arī atvēlēti tukšie lauciņi. Jūs tos varat izmantot un aizpildīt, lai grafiks būtu precīzi atbilstošs bērna dienas gaitām.

Skolēna grafiks Skolēna grafiks Skolēna grafiks

Tā kā mūsu izveidotais grafiks ir viegli uztverams, bīdāms, sarindojams, izgreižams un aizpildāms, tad aicinat arī pašu bērnu iesaistīties grafika izveidē. Jūs kā vecāki to jau pārzināt, šobrīd uzdevums ir ar to interesantā veidā iepazīstināt arī bērnu.

Kopā ar 2.klases skolnieci Madaru un viņas mammu Martu izveidojām Madaras skolas dienu grafiku. Madara ar šķērēm grieza lauciņus, kopā ar mammu atcerējās dienas gaitas skolā, skatījās stundu sarakstu, lai zinātu, cikos kādas aktivitātes notiek, lai precīzi izkārtotu darāmo attiecībā pret laiku. 

Skolēna skolas grafiks Skolas grafiks sākumskolēnam

Izveidotajā grafikā ir lauciņi ar laikiem no 7:00 - 22:00 ar intervālu ik pa 30 minūtēm. Ja kāda aktivitāte notiek citā laikā, to Madara pati ierakstīja tukšajos lauciņos, kas nāk komplektā. Tāpat arī, ja ir kāda aktvitāte, kas nav minēta jau gatavos lauciņos, tos droši varat sarakstīt paši, ja vēlaties tos iekļaut grafikā. Pēc sarindošanas lauciņus kopīgi salīmējām uz garas papīra strēles un stiprinājām Madaras istabā pie sienas. Katrs no jums var izdomāt, kur un kā izlikt grafiku redzamā vietā. Var spraust katru lauciņu atsevišķi pie sienas, var līmēt uz lapām - droši, pielietojiet to paņēminu kāds jums ir ērtākais. 

Sākumskolas stundu saraksts

Kad grafiks ir izveidots un zināms arī pašam skolēnam, tas var būt kā pamats un stabilitāte saskaroties ar izmaiņām. Piemēram, vadoties pēc grafika varat ieplānot kādu papildus brīvo laiku, vai ciemošanos pēc skolas, tad arī pats bērns var redzēt, cikos un kādas darbības vietā tas notiks - kādas izmaiņas ikdienā tas ievieš. Vai arī, ja bērns dikti grib paspēlēties papildus jau atvēlētajam laikam, tad varat mudināt - ja kāds cits darbiņš tiek izdarīts ātrāk, atbrīvojas laiks spēlēm, piemēram, ātrāk sakrāmējot skolas somu, atbrīvojas laiks pirms vakara mazgāšanās, lai paspēlētos.

Ar visiem redzamu grafika palīdzību jūs ļaujat bērnam pašam sākt apgūt un izkopt laika pārvaldību un plānošanu. Bērnam zināma dienas notikumu secība dod drošības sajūtu un pārliecību. Pārliecība par esošo, savukārt, dod pamatu veiksmīgu izmaiņu ieviešanai, spējai uzņemties jaunus izaicinājumus. Un pārliecinoši sperot soļus jaunos izaicinājumos, ikviens no mums, tai skaitā arī bērns, uzlabo savu pašnovērtējumu un skatījumu uz notiekošo.

             Mācētprieks skolēna grafiks Mācētprieks skolēna grafiks

Customer Reviews (2 komentāri)

Pievienot komentāru