Gads ir sācies un jau uzņēmis savus apgriezienus. Kādam tas sācies ar sarakstiem un pārdomām par to, ko gribētos paveikt šogad, iespējams mammām un tētiem ir jaunas apņemšanās pavadīt kvalitatīvāku laiku divatā un visiem kopā kā ģimenei. Kamēr aiz loga vēl ir ziema, vēlamies padalīties ar trīs prakstisko darbiņu aktivitātēm, ko varat izveidot paši. Šīs idejas būs noderīgas mazākiem ķipariem (1,5-3 gadu vecumā). Iesakām ieskatīties Daigas Ellaby bloga ierakstā ar ieteikumiem kā viņa pavada laiku mājās. Kā arī Zane Kārkliņa radoši darbojas un dalās ar daudz foršām idejām savā blogā.

Pogas čūska

Mācētprieks Pogu čūska

Nepieciešamais:
• Poga • Lentīte • Filca vai cita auduma gabaliņi • Adata • Diegs • Šķēres

 Vispirms ņemam gabaliņu lentas, pie kuras piešujam paliela izmēra pogu. Pēc tam sagriežam dažādu krāsu filca gabaliņus, var improvizēt – vienādos gabaliņos, vai dažādos. Varat arī veidot dažādas formas no audumiem, piemēram apli, kvadrātu, sirsniņu, zvaigzni u.c. Katram filca gabaliņam viducī izgriežam caurumiņu, pa kuru cauri tiks vilkta lenta ar pogu. Laika daudz neaizņem - un pogas čūska ir gatava! Kad šis darbiņš vairs nav interesants, ir iespēja auduma gabaliņus izmantot pogāšanas uzdevumam. Pie lielāka auduma gabala vai kartona piešujam vairākas pogas uz kurām var praktizēt auduma gabaliņu pogāšanu. Ideju var apskatīt šeit.

Mācētprieks radošā aktivitāte iekštelpās 

Ja bērnam patīk vēršanas darbiņi, iesakām apskatīt arī veikalā nopērkamās veramās rotaļlietas. 

Ir vērtīgi iemācīties kļūt patstāvīgiem jau agrā vecumā. Varbūt ne vienmēr bikses tiks uzvilktas kā nākas vai džemperim pēkšņi būs apgrieztas vīles uz otru pusi, taču tas ir gandarījums gan vecākam, gan arī pašam bērnam, ka tas paveikts paša spēkiem. Tādēļ prakstiskajā dzīvē pielietojamās prasmes būs interesants darbiņš, ko darīt kopā ar bērnu. Atliek vien parādīt pāris reizes, kā tas darāms un amats rokā!

Rāvējslēdzēju plāksne

Mācētprieks praktiskie darbiņi bērniem

Nepieciešamais: 
• Dažāda veida un rupjuma rāvējslēdzējus • Kartons • Līmes pistole

 Vispirms vajadzētu izdomāt, cik liels būs kartons, uz kura tiks līmēti rāvējslēdzēji, lai tie visā garumā derētu uz pamatnes - droši varat izvēlēties kartonu no mājās esošas kastes malas, kas vairs nav vajadzīga. Derētu arī padomāt, kādā virzienā tie tiks izvietoti pa pamatni – paralēli viens otram vai dažādos virzienos. Noteikti pirms līmēšanas vajadzētu pārliecināties, vai rāvējslēdzējiem galā ir metāliņš, kur slēdzītim apstāties, citādi tas izskries cauri un darbiņš zaudēs savu jēgu. 

Mācētprieks praktiskie darbiņi bērniem

Kad rāvējslēdzēju izvietojums uz kartona ir apzināts, tad ķeramies klāt līmēšanai. Nedrīkst aizmirst arī faktu, ka karstā līme izplūst to izspiežot, tādēļ līmēšanas procesā ik pa laikam jāpaskatās, vai līme nav iespiedusies slēdzītim vidusdaļā, tad to nebūs iespējams atvērt. Šis darbiņš ir labs smalkajai motorikai un sensorikai, krāsu atšķiršanai un rāvējslēdzēju garumu apspriešanai. Ja gadās kāds garāks pārbauciens, tad šādu darbiņu var ņemt līdzi, lai pa ceļam īsinātu laiku mašīnā.
Mācētprieks praktiskie darbiņi bērniem
Mācētprieks praktiskie darbiņi bērniem
Arī mūsu veikalā ir nopērkami dažādi prakstiskās dzīves rāmīši, lai apgūtu iemaņas, kas noderēs sevis apkopei - pogāšana, rāvējslēdzējs, spiedpogas, bantītes siešana.

Skrūvēšanas darbiņš

Mācētprieks praktiskie darbiņi bērniem
Nepieciešamais: 
• Dažāda izmēra pudelītes/trauciņi ar vāciņiem • Kartons • Līmes pistole
Šim darbiņam noderēs jebkādas tukšas krēma tūbiņas vai pudelītes, kaut vai tukša piena paka, kurai ir skrūvējams korķis. Pirms tam lielākas pudelītes var apgriezt īsākas. Par pamatni ieteicams ņemt stingrāku kartona plāksni, pie kā tūbiņas un pudelītes turēsies stingri klāt. Pielīmē katru trauciņu ar karsto līmi un darbiņš gatavs, atliek tik skrūvēt un attīstīt šo prasmi.
Mā
Nopietnākiem skrūvēt-gribētājiem var izvēlēties skrūvju dēli:

Customer Reviews (0 komentāri)

Pievienot komentāru